Naar homepage


Elke dag plegen vijf mensen suïcide in Nederland en doen 135 mensen een poging tot suïcide. Veertig procent van de mensen die overlijden door suïcide, is in behandeling bij de ggz.

De Nederlandse ggz zet zich samen met anderen in om te voorkomen dat mensen radeloos en alleen sterven door zelfmoord. Vanuit het waardenetwerk Mentale gezondheid nemen we als de Nederlandse ggz actief deel aan de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025, onder meer via de projecten Systematische Aanpak Suicidepreventie GGZ en Samen Minder Suïcide Jongvolwassenen. Andere speerpunten van de Landelijke Agenda Suicidepreventie ondersteunen we waar mogelijk.

Initiatiefgroep Suïcidepreventie

Een aantal leden van de Nederlandse ggz, 113 Zelfmoordpreventie, MIND en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd heeft de Initiatiefgroep Suïcidepreventie opgezet. De Initiatiefgroep wil kennis en expertise op het gebied van suïcidepreventie bundelen en verspreiden, zowel binnen als buiten de ggz-organisaties. Voorzitter van de Initiatiefgroep Suïcidepreventie is Ton Dhondt. Hij maakt deel uit van het kernteam van het waardenetwerk Mentale gezondheid van de Nederlandse ggz.

Gifje themapagina suicidepreventie 4
Leden Initiatiefgroep suïcidepreventie

‘Ggz-organisaties hebben een dubbelrol in suïcidepreventie. Ze moeten er actief voor zorgen dat suïcidepreventie binnen de organisatie op orde is. Daarnaast hebben ze de verantwoordelijkheid om hun expertise in te zetten om samen met alle relevante partijen in de regio suïcides buiten de organisatie te voorkomen.’
Ton Dhondt, psychiater, voorzitter Initiatiefgroep Suïcidepreventie

Ton

'Vanuit het gevoel niet meer mee te kunnen of te mogen doen ontstaat soms de wens om er niet meer te willen zijn. Wij vinden suïcide geen wenselijke uitkomst. Als wij als samenleving de juiste dingen op de juiste manier doen, moeten we suïcides kunnen voorkomen.’
Sietse Oukes, ervaringsdeskundige GGNet, lid Initiatiefgroep suicidepreventie

Sietse
Suicidepreventie header geel lintje quote 3

Lerend netwerk Supranet GGZ

Voor goede suïcidepreventie werken hulpverleners in de ggz volgens de Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag (deze richtlijn wordt momenteel herzien). Het is van belang om verschillende maatregelen – of barrières – tegelijkertijd in te zetten.
Zoals het betrekken van naasten, het hebben van een actueel veiligheidsplan en regelmatig screenen op suïcidaliteit. In de praktijk is dit soms lastig te organiseren. Binnen Supranet GGZ werken 10 ggz-organisaties*, allen lid van de Nederlandse ggz, aan het dichten van de kloof tussen wat we weten en een goede organisatie in de praktijk.

*GGZ Rivierduinen, Arkin, GGZ Oost-Brabant, Pro Persona, GGZ Drenthe, Lentis, GGz Centraal, Accare, Parnassia Groep, GGz Eindhoven

GGZ Ecademy

Samen leren in de ggz, ook over suïcidepreventie: GGZ Ecademy.
De GGZ Ecademy biedt scholing voor zittende ggz-professionals en ggz-professionals in opleiding, onder meer over suïcidepreventie.

Foto start SAS 07032024

Nicole Luijs en Ysolda Roeters, projectleiders SAS GGZ bij Arkin, vertellen tijdens dit verdiepende interview over de aanpak van suïcidepreventie bij deze grote Amsterdamse instelling.

Lees meer

Wet integrale suïcidepreventie

Eerste Kamer neemt wet integrale suïcidepreventie zonder discussie aan. Geweldig om te zien dat er net als in de Tweede Kamer zoveel steun en eenstemmigheid is voor suïcidepreventie. Bekijk het besluit hier.

Suicideprevrntie