Naar homepage
Mensen zitten aan het water in Den Haag

Hoge verwachtingen voor Voorjaarsnota: luchtbel of doorbraak?

Publicatiedatum

De Nederlandse ggz presenteert de analyse van de Voorjaarsnota 2025. De nota biedt een overzicht van de financiële situatie van het Rijk en laat zien hoe het kabinet het geld wil verdelen voor de rest van het jaar. Het betreft een aanpassing op de lopende begroting (die met Prinsjesdag 2024 is gepresenteerd).


Hoge verwachtingen

De druk op het Voorjaarsnotaproces was groot dit jaar, want de politieke wensen van de vier regeringspartijen (VVD, PVV, NSC, BBB) liepen flink uiteen en over het betalen ervan was niet gemakkelijk overeenstemming te krijgen. Vanuit de ggz keken we met spanning naar de nota. Wellicht stond daar een wijziging in van de VWS-begroting, die invloed kon hebben op het lopende Integraal Zorgakkoord (IZA) of het nog af te sluiten Aanvullend Zorg en Welzijnsakkoord (AZWA). Ook de financiële positie van gemeenten, die een essentiële partner zijn in de transformatie van zorg en welzijn én te weinig middelen hebben voor de jeugdzorg, was sterk van de voorjaarsnotabesluitvorming afhankelijk.

Ravijnjaar en jeugdzorg

Gemeenten maken zich namelijk zorgen over wat ze zelf het 'ravijnjaar' in 2026 noemen, waarin ze fors minder geld van het Rijk krijgen. Hierdoor dreigen zij te moeten bezuinigen op belangrijke voorzieningen zoals jeugdzorg, thuishulp en andere gemeentelijke taken. Hoewel het kabinet tijdelijk extra geld beschikbaar stelt, voor een groot deel inzetbaar voor de jeugdzorg (hoewel dit niet geoormerkt is), is dit geen structurele oplossing. Gemeenten vrezen dat zij op lange termijn niet genoeg middelen hebben om hun taken goed uit te voeren.

Bulldozernota

Tegelijkertijd blijven grote dossiers zoals het stikstofprobleem en het klimaatbeleid liggen. Besluiten hierover worden verder vooruit geschoven, wat leidt tot onzekerheid en vertraging in belangrijke projecten. Ook binnen de zorgsector, waaronder de geestelijke gezondheidszorg (ggz), zijn er zorgen. De stijgende kosten en de druk op de zorg maken het lastig om aan de groeiende vraag te voldoen. De Voorjaarsnota bevat geen grote investeringen in preventie, forse inzet op mentale gezondheid of versterking van de zorgcapaciteit.

In deze analyse kijken we naar wat de Voorjaarsnota 2025 betekent voor onder meer de ggz, jeugdzorg, verslavingszorg, preventie en forensische zorg. Half juni zal de Tweede Kamer debatteren over de Voorjaarsnota. Houd onze website en onze politieke community in de gaten voor nieuws hierover.