
Nomineer collega’s die verplichte zorg helpen voorkomen
- Publicatiedatum
Ken jij een team, organisatie of collega die helpt om verplichte zorg te voorkomen? Nomineer hen voor de Bewogen Deuren Award of de Johannes van Duurenprijs. De prijzen worden uitgereikt door de Coalitie Voorkomen Verplichte Zorg. De uitreiking vindt plaats op 12 juni 2025 tijdens het Congres Voorkomen van Verplichte Zorg.
De jury voor deze prijzen bestaat uit deskundigen en betrokkenen uit de praktijk: verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, psychiaters en cliënten- en familievertegenwoordigers. Op basis van de behaalde resultaten en de betekenis die de inzet van het team/organisatie of de verpleegkundige heeft voor cliënten en naasten maakt de jury een beoordeling. Ken jij een organisatie, team of individu die zich inzetten voor het terugdringen van verplichte zorg? En wil je die nomineren? Meld deze dan voor vrijdag 16 mei aan via GGZ Netwerken.
Bewogen Deuren Award voor organisatie of team
De Bewogen Deuren Award wordt jaarlijks toegekend aan een organisatie of team die zich inzet om verplichte zorg te voorkomen en te verminderen. Initiatiefnemer GGz Breburg werkt sinds 2008 aan het terugdringen van separaties. De prijs werd eerst intern uitgereikt en is sinds twee jaar ook extern beschikbaar. Om de beweging naar nul insluitingen zichtbaar te maken, startte GGz Breburg samen met de cliëntenraad het kunstproject Bewogen Deuren. Oude separeerdeuren kregen een nieuw leven als canvas: cliënten en medewerkers zandstraalden hun verhalen en meningen over separatie in het oppervlak. De bewerkte deuren vormen nu een kunstwerk op locatie Jan Wierhof in Tilburg. De award is een aanmoedigingsprijs en vestigt blijvend de aandacht op het terugdringen van verplichte zorg. Het gaat om instellingen of teams die hierin aantoonbaar stappen zetten.
Johannes van Duurenprijs voor verpleegkundige of verpleegkundig team
De Johannes van Duurenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een verpleegkundige of verpleegkundig team dat zich op vernieuwende wijze inzet om verplichte zorg in de ggz te voorkomen en te verminderen. De prijs werd in 2007 ingesteld door het Nederlands Instituut voor Psychiatrische Verpleegkunde. De prijs is vernoemd naar Johannes van Duuren (1804), opziener van het dolhuis in Nijmegen. Hij introduceerde een menslievende benadering van psychiatrische zorg en ontving hiervoor in 1842 een Koninklijke onderscheiding. De prijs stimuleert ggz-verpleegkundigen om bij te dragen aan minder dwang in de zorg.
Jury voor Bewogen Deuren Award en Johannes van Duurenprijs
- Jan Boogaarts, Directeur Bureau de Mat
- Barbara Stringer, directeur Phrenos en winnaar Johannes van Duurenprijs in 2009
- Ariana Bour, voorzitter college geneesheer-directeuren GGZ Oost Brabant
- Nathalie Bennema, familie-ervaringsdeskundige GGZ Noord Holland Noord
- Irene Weltens, directeur behandeling GGz Breburg
- Yolande Voskes, Universitair hoofddocent bij Amsterdam UMC en senior onderzoeker bij GGzE en winnaar Johannes van Duurenprijs in 2017
- Shuna Vanner, verpleegkundig specialist GGZ bij GGZ Noord Holland Noord
- Peter Pierik, ervaringsdeskundige Mediant en lid van de werkgroep dwang en drang van Mind
- Hetty Hop, teamleider HIC Joannesbos en winnaar Bewogen Deuren Award 2024
Over de Coalitie Voorkomen Verplichte Zorg
Verplichte zorg in welke vorm dan ook schuurt met waar wij als hulp- en dienstverleners voor staan. Laat staan wat het effect is voor iemand die het opgelegd krijgt. Ook voor naasten, familie en geliefden heeft dit veel impact. Probeer je voor te stellen hoe dit voelt. Machteloos? Beangstigend? Woest? Hoe het werkelijk voelt zullen velen van ons gelukkig nooit weten. En dat gunnen wij iedereen. Daarom zet de coalitie Voorkomen verplichte zorg zich op verschillende manieren in om verplichte zorg te voorkomen. Onder meer door het uitreiken van twee prijzen aan organisaties, teams of individuen die zich inzetten voor het terugdringen van verplichte zorg.