![Man zit voor raam met handen in het haar](https://cms.denederlandseggz.nl/assets/common/Fotos/Stockfotos/_360x125_crop_center-center_none/man-zit-voor-raam-met-handen-in-het-haar.jpg?stamp=2502061842&tag=xs)
Passende plek voor mensen met risicovol gedrag nu nodig
- Publicatiedatum
Het debat is opnieuw opgelaaid over de aanpak van mensen met ernstige mentale problemen die heftige delicten plegen. Hun problematiek, vaak door de complexiteit en zwaarte, past onvoldoende in de kaders van ons zorgsysteem. Daarom zijn voor deze mensen aanvullende plaatsen nodig, waar wonen samenkomt met zorg en begeleiding.
De recente dodelijke incidenten in Nieuwegein en Den Dolder komen hard aan in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). “Dat mensen zomaar worden neergestoken op straat is een verschrikking. Daar lig je van wakker, daar heb je pijn van in je buik. Ook voor onze ggz-professionals, die goed en belangrijk werk doen, is dit een nachtmerrie.”, zegt voorzitter Ruth Peetoom.
Daadkracht buiten gebaande paden
Ondanks inspanningen van alle betrokkenen, lukt het nog niet goed om mensen op te vangen die risicovol gedrag vertonen. Peetoom: “Er is vaak sprake van verschillende problemen tegelijk en ernstige mentale aandoeningen. Passende hulp vraagt om daadkracht buiten de gebaande paden. Dat betekent onder meer dat we aangepaste woonplekken met toezicht en begeleiding nodig hebben."
Behandeling kan in een (forensische) kliniek gebeuren. Maar voor sommige mensen zijn passende woonvoorzieningen nodig. Bijvoorbeeld containerwoningen, de ‘Skaeve Huse’, aan de rand van de stad of beschermde woonvormen met begeleiding om risicovol gedrag te begrenzen. Of als wonen in de maatschappij niet haalbaar is: woonruimten op het terrein van zorginstellingen waar mensen langere tijd kunnen blijven.
Meer plekken met toezicht en begeleiding
Er zijn van deze voorzieningen al goede voorbeelden, waar de geestelijke gezondheidszorg samenwerkt met gemeenten, zorg- en veiligheidshuizen, verslavingszorg en beschermd wonen, bijvoorbeeld in Heiloo, Den Bosch, Hilversum en Amsterdam. Toch zijn er meer van deze voorzieningen nodig om de volledige groep mensen een plek te bieden, ziet Peetoom. “In elke gemeente zijn er tientallen mensen die nu tussen wal en schip belanden. Over het hele land gerekend heb je het dan over honderden plekken. Als die er niet zijn, belanden deze mensen zomaar op straat. Dat helpt hen, onze zorgmedewerkers en ook de samenleving niet.”
Dit verhaal lichtten we ook toe bij tv-programma Nieuws van de Dag op donderdag 6 februari 2025. Je kijkt het item terug via onderstaande knop.