
Kamerdebat ggz door cliënten, zorgverleners en instellingen
- Publicatiedatum
Op 15 april spreekt de Tweede Kamer over geestelijke gezondheidszorg (ggz) en suïcidepreventie. De mentale gezondheid van veel mensen staat onder druk. Wachtlijsten lopen op, het schaarse personeel ervaart hoge werkdruk en passende hulp is niet altijd op tijd beschikbaar.
Vertegenwoordigers van cliënten en naasten (MIND), psychologen (NIP), psychiaters (NVvP) en instellingen (de Nederlandse ggz) hebben daarom een gezamenlijke brief gestuurd aan de Kamer. Zij roepen op tot concrete actie. Lees hier de volledige brief.
Vier thema’s voor de toekomst van de ggz
In de brief benoemen de organisaties belangrijke onderwerpen die worden besproken bij het mogelijk op te stellen Integraal Zorg en Welzijnsakkoord (IZWA), mogelijk nog het Aanvullend Zorg en Welzijnsaakkoord (AZWA) genoemd.
Daarnaast zien de briefschrijvers vier belangrijke thema’s. Het eerste is ondersteuning en zorg die meebewegen. Mensen moeten sneller toegang krijgen tot hulp, en er moet meer worden gedaan aan preventie. Ook pleiten ze voor laagdrempelige steunpunten, betere samenwerking in de wijk en meer ruimte voor ervaringsdeskundigen.
Financiering en organisatie moeten flexibeler
Het tweede thema gaat over organisatie en financiering. Cruciale ggz, zoals hulp bij hoogcomplexe problemen, moet behouden blijven en goed worden gefinancierd. Andere verbeteringen op het gebied van samenwerking, digitale zorg en het regelen van geschikte woonplekken zijn ook van groot belang.
Meer mensen nodig in de ggz
Het derde thema is menskracht. Er zijn te weinig mensen om alle zorg te leveren. De arbeidsvoorwaarden moeten beter, regeldruk moet omlaag en er moet meer ruimte komen voor opleiding. Ook het slimmer inzetten van technologie zoals AI kan helpen, bijvoorbeeld bij administratieve taken.
Kennis en kwaliteit versterken
Het vierde en laatste thema is kwaliteit, kennis en data. De ggz-sector wil zelf bijdragen aan betere zorg en meer samenwerking. Maar ook overheden, financiers en gemeenten moeten meehelpen om kennisuitwisseling en veilige gegevensuitwisseling mogelijk te maken.
Samen verder
De ggz-partijen doen een oproep aan de politiek: help ons de beweging naar een mentaal gezonder Nederland mogelijk te maken. De sector neemt verantwoordelijkheid – nu is het aan Den Haag om ook te leveren.
Volg hier het volledige debat.