Naar homepage
Meisje praat met hulpverlener

Constructief toezicht nodig voor ontwikkeling JeugdzorgPlus

Publicatiedatum

Jongeren die risicovol gedrag vertonen, kunnen verplichte zorg opgelegd krijgen door de rechter. Bij deze vorm van zorg, de JeugdzorgPlus, is het belangrijk om jonge mensen te helpen bij veilig herstel. Landelijk vindt sinds 2019 een noodzakelijke doorontwikkeling van de JeugdzorgPlus plaats. Daarbij hoort ook de zoektocht naar passende veiligheid en bescherming van deze jongeren. Constructief toezicht daarop is belangrijk.

Om jongeren een veilige omgeving te bieden om te kunnen herstellen, is verandering nodig. We streven naar zorg zonder gesloten plaatsingen in 2030. Dit aantal is al verminderd van 2.100 in 2019 tot 1.150 in 2023. De ontwikkeling naar een open karakter en maatwerk voor wat die ene jongere nodig heeft om te herstellen, levert dilemma’s op met de wettelijke kaders die nu gelden in de jeugdhulp.

“Ook voor zorgaanbieders is dat ingewikkeld, maar uiteindelijk zetten we het belang van de jonge mensen die zorg bij ons krijgen voorop”, vertelt voorzitter Ruth Peetoom van de Nederlandse ggz. “Als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingrijpt omdat de wet anders voorschrijft dan wat individuele jongeren nodig kunnen hebben, is dat niet bevorderend voor de beweging die we met de sector hebben ingezet. En dat is dus ook niet passend.”

Stappen zetten voor persoonsgerichte zorg

De Nederlandse ggz vindt vooral de ontwikkeling van hulp voor deze jongeren belangrijk. “Daarom is het essentieel dat we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en met elkaar stappen durven zetten. Daarin spelen jongeren en gezinnen zelf, het onderwijs, de zorg en andere maatschappelijke organisaties een rol. Dan komt er meer ruimte voor zorgprofessionals om anders te gaan werken en meer te richten op persoonlijke behoeften. Ook de middelen om dat mogelijk te maken zijn relevant”, vindt Peetoom. “Dan moet je denken aan meer ruimte voor een persoonlijke benadering op kleinschalige afdelingen om zo ook beter contact te krijgen met de jongere over de onderliggende psychische problemen en omstandigheden waar een jongere mee te maken heeft.”

Constructief toezicht dat zich verhoudt tot transformatie

Een verandering heeft altijd ruimte nodig, zo ook deze. Net als Jeugdzorg Nederland staan we achter de medewerkers, jongeren en ouders die elke dag hard werken aan herstel. Samenwerking is cruciaal, zowel voor de verandering van deze vorm van zorg als voor de mensen die ermee te maken krijgen. Het helpt dan als de IGJ voortdurend oog houdt voor wat individuele jongeren helpt bij hun herstel en zich daar op een constructieve manier toe verhoudt. Juist voor de verandering van deze zorgvorm is dat nodig.