Naar homepage
Man zit op telefoon

Verbied alle reclame voor online gokken snel

Publicatiedatum

Bekende mensen die online vooral jongeren verleiden om geld in te zetten op sportwedstrijden. Volgens de wet is dat in Nederland niet toegestaan. KRO-NCRV’s onderzoeksprogramma Pointer ontdekte dat dit wel gebeurt.

De Kansspelautoriteit stelt daarom onderzoek in naar de zogeheten sporttipplatformen. Een goed begin, vindt voorzitter Ruth Peetoom van de Nederlandse ggz. “Maar dit laat zien hoe belangrijk het is om snel een algeheel reclameverbod voor online gokken in te stellen. Mensen, en met name jongeren, worden nu te makkelijk blootgesteld aan verslavingsrisico’s.”

Het onderzoek van Pointer laat zien dat gokbedrijven op allerlei manieren proberen jonge mensen aan zich te binden. Door reclame te maken op sociale media als TikTok en Snapchat en rolmodellen en termen als ‘gratis geld’ te gebruiken, verlagen ze de drempels en zorgen ze voor serieuze gezondheidsrisico’s bij deze jongeren. Een gokverslaving gaat namelijk vaak gepaard met geldproblemen, slaaptekort en mentale kwetsbaarheid.

“We herkennen die tactiek bijvoorbeeld ook van de tabaksindustrie,” legt Peetoom uit. “Jongeren zijn erg gevoelig voor prikkels als ‘snel geld’ en beïnvloedbaar door rolmodellen. Ook de online gokindustrie maakt hier vernuftig gebruik van. Hoe jonger men gokken normaal vindt, hoe groter de kans op problematisch spelen later in het leven.” Uit cijfers van de Kansspelautoriteit blijkt dat 22 procent van de online gokaccounts van jongeren tussen de 18 en 23 jaar zijn.

Algeheel reclameverbod, aanscherping zorgplicht en beter toezicht

Voormalig minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind verbood in 2023 ongerichte reclames en inzet van bekende mensen bij gokreclames. De Nederlandse ggz signaleert samen met Verslavingskunde Nederland al langer dat gokbedrijven hierbij toch de grenzen blijven opzoeken. Peetoom: “Daarom pleiten wij samen voor een algeheel reclameverbod op online gokken. Zeker op sociale media zien we grote risico’s. Ook moeten de regels rondom de zorgplicht van kansspelaanbieders strakker geformuleerd worden. Daarnaast moet ook het toezicht op problematisch gokken en de zorgplicht van online gokaanbieders verbeteren.”

Toename behandelingen voor (online) gokverslaving

De Nederlandse ggz waarschuwt sinds de openstelling van de online kansspelmarkt in 2021 geregeld voor de gezondheidsrisico’s die dit met zich meebrengt. Dat doen we samen met onze leden en partners als Verslavingskunde Nederland en de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal mensen dat zich laat behandelen voor een gokverslaving toeneemt. In 2023 waren dat 2.456 mensen: een toename van 15 procent, zien instellingen. Online gokken blijkt daarbij steeds vaker de oorzaak.

I Stock 526226515

Onze volledige reactie over online sporttipplatformen voor Pointer

De Nederlandse ggz en haar leden maken zich zorgen over de misleiding die gepaard gaat met (online) gokken, al helemaal als de drempel verder wordt verlaagd door zogeheten sporttipplatformen. De kans om verslaafd te raken door online gokken ligt altijd op de loer. Niet alleen kun je veel, vaak en snel spelen met bijna direct resultaat, ook wordt het gepresenteerd als makkelijk geld verdienen.

De inzet van influencers en BN’ers via sociale media als TikTok, Snapchat, Instagram en Telegram zorgt ervoor dat met name jongeren deze online gokwereld in worden getrokken. Voor een groot deel van hen kan dit heftige gevolgen hebben. Die gevolgen zien we al: in 2023 lieten meer mensen zich behandelen voor hun (online) gokverslaving. Bijna 1 op de 5 van deze mensen is nog geen 25 jaar. Het risico voor jongeren is dus groot. Daarom vragen ggz-organisaties al langer om meer preventie, beter meten van gok-gerelateerde schade, samenwerking tussen de ministeries voor een interdepartementale aanpak, het aanscherpen van regels voor verantwoord spelen en het verder aan banden leggen van reclame en sponsoring.

Over online gokken stuurden we, samen met Verslavingskunde Nederland, ook deze recente brieven aan de Tweede Kamer. De Nederlandse ggz en haar partner VKN zijn dan ook blij dat de zorgen over dit onderwerp in de Tweede Kamer ook bij herhaling worden geuit. Wij roepen kabinet-Schoof op hier gehoor aan te geven.

Pointer publiceerde alle reacties, onder meer van Verslavingskunde Nederland, Tactus en Novadic-Kentron, als bijlage bij hun nieuwsbericht.