Naar homepage
Jongeren

Regeerprogramma biedt perspectief, maar helderheid over geld is essentieel

Publicatiedatum

De Nederlandse ggz ziet in het nieuwe regeerprogramma enkele belangrijke onderwerpen voor de sector terugkomen, zoals de voortzetting van het Integraal Zorgakkoord (IZA), de voortzetting van de Hervormingsagenda Jeugd en de aandacht voor mentale gezondheid.

Positieve ontwikkelingen, maar de branchevereniging blijft voorzichtig, omdat nog niet duidelijk is of het kabinet deze plannen voldoende financieel gaat ondersteunen.

De Nederlandse ggz is overigens wel verrast dat het kabinet het terugdringen van de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg niet als een van zijn prioriteiten benoemt. De branchevereniging hoopt dat aankomende dinsdag met Prinsjesdag duidelijk wordt hoe het kabinet wil omgaan met dit grote vraagstuk.

Halvering administratieve lasten

Het kabinet wil het IZA verbreden en meer aandacht besteden aan de koppeling tussen zorg en welzijn, iets waar wij ons al langere tijd hard voor maken. Ook is het van plan om de administratiedruk in de zorg te halveren, zodat zorgverleners minder tijd kwijt zijn aan papierwerk en meer tijd kunnen besteden aan hun cliënten.

Onbegrepen gedrag

Daarnaast neemt het kabinet de aanbevelingen over van de parlementaire verkenning die de Tweede Kamer in juli deed naar de zorg en ondersteuning voor mensen met onbegrepen gedrag. Dit zijn mensen die vaak tussen wal en schip vallen. De Nederlandse ggz verwacht dat de maatregelen die hieruit voortkomen, zullen leiden tot betere samenwerking tussen de verschillende organisaties zodat de ondersteuning voor deze groep verbetert.

Ook is het goed dat het kabinet zich inzet voor de mentale gezondheid van alle Nederlanders, met extra aandacht voor jongeren en studenten. Dit is een belangrijk signaal, maar de concrete uitvoering van deze plannen is nog onduidelijk.

Nog veel vragen over het geld

Hoewel de plannen een duidelijke richting aangeven, blijft er nog veel onduidelijk over hoe deze financieel ondersteund zullen worden. De Nederlandse ggz wacht daarom af wat Prinsjesdag zal brengen en hoopt op meer helderheid over de financiële middelen die beschikbaar worden gesteld.

Regeerprogramma

Het kabinet-Schoof heeft het hoofdlijnenakkoord uitgewerkt in een regeerprogramma.