Nog altijd grote uitdagingen voor leveren zorg in de jeugd ggz
- Publicatiedatum
De mentale gezondheidszorg voor jongeren heeft het zwaar. Dat blijkt uit de Stand van de Jeugdzorg. Door onder meer financiële problemen en hoge administratieve lasten staan zorgaanbieders ook in 2024 voor grote uitdagingen. Dat heeft invloed op de mate waarin zorg tijdig kan worden geleverd aan wie dat nodig heeft.
In de Stand van de Jeugdzorg schetst de Jeugdautoriteit een kritiek beeld. Het aantal zorgaanbieders dat in acute financiële problemen zit, is net als vorig jaar toegenomen. Samen vertegenwoordigen zij inmiddels 30 procent van de omzet in de jeugdzorg. Belangrijke oorzaken zijn hoog ziekteverzuim, de noodzaak van inhuur van extern personeel en niet dekkende tarieven. De Nederlandse ggz herkent dit beeld en riep samen met MIND, NIP en NvVP eerder de politiek al op om de gehele ggz niet door de bodem te laten zakken.
Doorpakken met veranderingen voor jeugdzorg
Tegelijkertijd komen wel veranderingen op gang, bijvoorbeeld over regionale inkoop van specialistische zorg en het opstellen van standaardcontracten met gemeenten. Afspraken hierover zijn vastgelegd in de Hervormingsagenda Jeugd. Nu het afgelopen jaar vooral drempels en uitdagingen voor zorgaanbieders in beeld zijn gebracht, is het belangrijk door te pakken. Door de administratieve last voor aanbieders te verlagen, komt meer tijd beschikbaar om te besteden aan de zorg voor kwetsbare jongeren. Ook is het belangrijk om in te schatten of jongeren het beste in de jeugdzorg geholpen kunnen worden. Soms is ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld geldzaken of verslaving een meer passend antwoord op de hulpvraag.
Vraag naar jeugdzorg blijft hoog
Uit de Stand van de Jeugdzorg blijkt dat de stijging van het aantal mensen dat jeugdzorg nodig heeft is gestopt. Dat neemt niet weg dat nog steeds veel jonge mensen te maken hebben met mentale problemen. Sinds 2015, toen de jeugdzorg is belegd bij gemeenten, is de vraag naar jeugdzorg ieder jaar toegenomen. Het CBS meldt dat ongeveer 474.000 jongeren tot 23 jaar in 2023 een of meerdere vormen van jeugdzorg kregen. Dat is 11 procent van alle jeugdigen in deze leeftijdsgroep. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut dat de mentale gezondheid van jongeren achteruit gaat. Zo ervaart 18 procent van de jongeren in 2021 mentale problemen en is het aantal meisjes met mentale problemen in het voortgezet onderwijs in 4 jaar bijna verdubbeld.
Meer lezen? Je kunt het gehele rapport Stand van de Jeugdzorg teruglezen via de website van de Jeugdautoriteit.