Naar homepage
Man koopt groente bij marktkraam

Gezondheidsorganisaties doen dringende oproep: bezuinig niet op gezondheid!

Publicatiedatum

Organisaties zoals de Nederlandse ggz en verschillende experts maken zich grote zorgen over de bezuinigingen van het kabinet-Schoof op preventie. Ze waarschuwen dat deze bezuinigingen de volksgezondheid hard zullen raken. Ze roepen de regering op om door te gaan met de overgang van zorg naar gezondheid en te blijven werken aan een gezonde generatie in 2040, in plaats van hier financieel op te korten.

De oproep is een initiatief van GGD GHOR Nederland, Artsenfederatie KNMG, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Gezonde Generatie.

Ziekte kost Nederland miljarden

Hoewel het kabinet zegt dat preventie belangrijk is, wordt er juist flink gekort. Zo wordt er 10% bezuinigd op het SPUK-geld (geld voor speciale gemeentelijke projecten) en €230 miljoen op eenmalige middelen. Ook gaat de BTW op sport omhoog en wordt er tot wel 300 miljoen euro per jaar minder geïnvesteerd in publieke gezondheid.

Ondertussen gaat het niet goed met onze gezondheid. We leven wel langer, maar we zijn ook langer ziek. De verschillen tussen mensen met een hoog en laag inkomen zijn groot. Ziekte kost Nederland jaarlijks tientallen miljarden euro’s, legt druk op de zorg en vermindert de arbeidsproductiviteit.

Mentale gezondheid verbeteren verkleint gezondheidsverschillen

Verbeteringen in mentale gezondheid kunnen veel geld besparen. Als de mentale gezondheid van één miljoen mensen iets beter wordt, besparen we al 145 miljoen euro per jaar, berekende het RIVM. Dat kan ook helpen om de gezondheidsverschillen tussen groepen mensen te verkleinen. Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz: “Mensen met een laag inkomen hebben meer dan drie keer zo vaak psychische klachten als mensen met een hoog inkomen. Er is dus werk aan de winkel: help ellende te voorkomen door tijdig de juiste ondersteuning of zorg te bieden, en verminder zo ook de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg.”

Dweilen met de kraan open

André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland: “De besparingen die de bezuinigingen op korte termijn lijken op te leveren, wegen bij lange na niet op tegen de hogere zorgkosten en maatschappelijke en economische kosten die dit in de nabije toekomst zal veroorzaken. Als we niet meer investeren in onze gezondheid, dan blijven we dweilen met de kraan open.”

Oproep aan het kabinet

Meer dan 100 organisaties en experts vragen het kabinet om de aangekondigde bezuinigingen terug te draaien en echt te investeren in de gezondheid van Nederland. Rouvoet: “We ondersteunen het voornemen van de staatssecretaris om tot een integraal preventieplan te komen, waarbij voldoende financiële middelen cruciaal zijn. We gaan hierover graag met de staatssecretaris in overleg. Zodat Nederland gezonder, veerkrachtiger én welvarender wordt.”