Naar homepage
Header website 7

Gelderse zorgorganisaties werken samen voor toegankelijke jeugdhulp

Publicatiedatum

Voor jongeren die specialistische jeugdhulp nodig hebben, is het vooral belangrijk dat ze deze hulp snel kunnen krijgen. Daarom slaan Gelderse zorgorganisaties de handen ineen met 56 gemeenten. Samen hebben zij afspraken gemaakt om de specialistische jeugdhulp beter te organiseren.

Zo is het mogelijk om over grenzen van regio’s en zorgsectoren heen te werken. Mirjam van den Nieuwenhuijzen, bestuurder bij Pluryn en woordvoerder van het samenwerkingsverband: “We zorgen ervoor dat we de juiste hulp naar de jongere en hun gezin brengen.”

Hulp op locatie

De samenwerking zorgt ervoor dat jongeren sneller passende hulp krijgen, zonder dat ze voor specialistische behandelingen hoeven te verhuizen. Van den Nieuwenhuijzen: “Als een meisje dat al op een zorglocatie woont bijvoorbeeld traumabehandeling nodig heeft, hoeft zij niet te verhuizen naar een GGZ-instelling. Dankzij onze samenwerking kan de behandeling op haar woonlocatie plaatsvinden.” Om dat mogelijk te maken zijn twee nieuwe diensten in het leven geroepen: integrale zorg met verblijf en de mobiele brigade. Integrale zorg bundelt kennis rondom jongeren die niet thuis kunnen wonen, terwijl de mobiele brigade gespecialiseerde hulp op locatie brengt.

Meer mogelijkheden voor passende hulp

Dankzij deze samenwerking worden geen aparte contracten meer gesloten met alle 56 gemeenten, wat veel administratie scheelt. Gemeenten hoeven ook niet langer met verschillende aanbieders te onderhandelen voor specialistische hulp. Wat de Nederlandse ggz betreft, vormt de Hervormingsagenda Jeugd een basis om dit ook landelijk op deze manier te organiseren. Bestuurder Nellieke de Koning is daarom trots om te zien dat dit in Gelderland al is gelukt. “Mensen die specialistische hulp nodig hebben, zijn het best geholpen als dit snel en op een passende manier geboden kan worden. In deze samenwerking is mooi te zien hoe je dat met elkaar kunt organiseren. Wat mij betreft is dat de toekomst voor ons allemaal: met meer mogelijkheden voor hulpverleners en minder administratie.”

Samenwerken om kwetsbare mensen te ondersteunen

De Gelderse jeugdalliantie verenigt vijftien organisaties uit de jeugd-ggz, verslavingszorg, gehandicaptenzorg, forensische zorg en jeugd- en opvoedhulp. Samen met gemeenten zorgen zij ervoor dat de juiste hulp op maat beschikbaar is, onafhankelijk van regiogrenzen. Zo krijgen de meest kwetsbare jongeren en hun gezinnen die specialistische hulp nodig hebben de nodige ondersteuning op een plek die het beste bij hen past.