Debat Tweede Kamer zorgarbeidsmarkt: oproepen Nederlandse ggz
- Publicatiedatum
Op donderdag 19 december gaat de Tweede Kamer met bewindspersonen van VWS in debat over de arbeidsmarkt in de zorg. Er zijn daarbij meerdere dossiers aan de orde die voor de Nederlandse ggz van groot belang zijn, zoals handhaving van de wet Dba (schijnzelfstandigheid) en de forse bezuinigingen op arbeidsmarktinstrumenten.
Brief Brancheorganisaties Zorg over Dba/schijnzelfstandigheid
Vanaf januari 2025 gaat de Belastingdienst over tot handhaving van de wet Dba, de wet die schijnzelfstandigheid tegen moet gaan. De Brancheorganisaties Zorg (BoZ), waar de Nederlandse ggz onderdeel van is, hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin uitten zij hun zorgen over de continuïteit van zorg en hogere kosten voor duurdere detacheringsconstructies. Uit een enquête onder brancheleden blijken de risico’s groot.
Eigen brief de Nederlandse ggz
In aanvulling op de gemeenschappelijke BoZ-brief, heeft de Nederlandse ggz Kamerleden eigen inbreng gestuurd. Daarin drie oproepen:
- Kabinet Schoof bezuinigt zo’n 250 miljoen euro op instrumenten voor een betere zorgarbeidsmarkt. Er is 130 miljoen euro minder voor het TAZ-programma en 120 miljoen minder voor het Stagefonds. De Nederlandse ggz vraagt de Tweede Kamer en bewindspersonen om duurzame regelgeving voor bekostiging van stages en strategische (vervolg)opleidingen;
- De risico’s die ontstaan bij handhaving van de wet Dba liggen nu eenzijdig bij zorginstellingen. De Nederlandse ggz roept de politiek op: zorg voor gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om tot een verantwoorde overgang te komen. Realiseer financiële compensatie voor het opvangen van de meerkosten van detachering. Bovenal: help ons wanneer continuïteit van zorg in het geding komt;
- Tenslotte vraagt de Nederlandse ggz te zorgen voor middelen om de digitale transformatie in de zorg te bestendigen. Daaronder valt het verbeteren van digitale vaardigheden van onze professionals, maar ook onderzoek naar implementatie van A.I.
Debat en vervolg
De Nederlandse ggz gaat het debat volgen en onderhoudt contact hierover met Kamerleden. Een verslag van het debat vind je daarna op onze website.