Naar homepage
I Stock 1494646481

De Nederlandse ggz: neem gezondheidsrisico’s bij gokken serieus

Publicatiedatum

Gokken levert een serieus risico op voor je mentale gezondheid. Door het openstellen van de online kansspelmarkt kan iedereen makkelijk, vaak en snel spelen. Gevoeligheid voor een verslaving of problemen met geld, slapen en fysieke gezondheid liggen daardoor op de loer. De Nederlandse ggz vindt het dan ook bemoedigend dat CDA en SGP deze risico’s serieus nemen en zelfs pleiten voor een verbod op online gokken.

Bijna 20 procent van de mensen die zich in 2023 voor gokverslaving liet behandelen is nog geen 25 jaar oud. Doordat de online kansspelmarkt in 2021 voor iedereen is opengesteld, zijn de drempels voor gokken verlaagd. De Nederlandse ggz heeft, samen met partners zoals Verslavingskunde Nederland en de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland, de politiek al vaker voor de gevaren daarvan gewaarschuwd.

Inzetten op preventie en gezondheid

Het ontbreekt aan voldoende toezicht op mensen die veel gokken en er wordt nog niet effectief genoeg gehandhaafd op de zorgplicht door kansspelaanbieders. “Je zet daarmee de deur wagenwijd open voor serieuze verslavingen en mentale problemen”, vindt voorzitter Ruth Peetoom. De meeste bedrijven op de Nederlandse online kansspelmarkt doen nog te weinig om ernstige problemen te voorkomen, terwijl zij via agressieve reclames wel veel (jonge) mensen naar zich toe trekken. Peetoom vervolgt: “In een samenleving waarin jongeren steeds meer te maken hebben met mentale problemen en vaker terecht komen in de jeugdzorg moeten we inzetten op preventie en gezondheid in plaats van het toevoegen van risico’s.”

Meer mensen behandeld voor gokverslaving

Uit de kerncijfers Verslavingszorg 2018-2023 blijkt dat meer mensen worden behandeld voor een gokverslaving. In 2023 waren dat 2.456 mensen en instellingen zien daarmee een stijging van ruim 15 procent in het aantal cliënten met een gokverslaving. Ook blijkt dat dit steeds vaker komt door online gokken.