Naar homepage
Twee vrouwen lopen door de stad

Brief naar Tweede Kamer over: arbeidsmarkt, verduurzaming en digitalisering

Publicatiedatum

ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ en VGN, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) geven de Tweede Kamer een aantal zaken mee in de voorbereiding op het VWS-begrotingsdebat die van cruciaal belang zijn voor een gezonde, en kwalitatief goede zorgsector. In de brief wordt met name ingegaan op het belang van preventie en de grote uitdagingen op gebied van de arbeidsmarkt, de verduurzaming en digitalisering.

Lees de brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS van 16 oktober 2024. Hoewel er in het regeringsbeleid aandacht is voor preventie, worden middelen gekort, wat volgens de BoZ een coherent, langetermijnplan ondermijnt.

Arbeidsmarkt

Op het gebied van arbeidsmarktproblemen roept de BoZ op tot structurele financiering voor opleidingsmogelijkheden, het dichten van de loonkloof en meer flexibiliteit in werkstructuren om het groeiende personeelstekort in de zorg aan te pakken. De aflopende financiering van cruciale regelingen baart zorgen, net als de beperkte aantrekkelijkheid van de zorgsector als werkgever door achterblijvende lonen.

Verduurzaming

Daarnaast is verduurzaming van de zorgsector een belangrijk punt. De BoZ pleit voor financiële steun van de overheid om de ambities van de Green Deal volledig waar te maken, aangezien de sector een aanzienlijke impact heeft op het milieu.

Digitalisering

Verdere digitalisering en kunstmatige intelligentie kunnen een belangrijke rol spelen in het verlichten van de administratieve lasten en helpen zorgprocessen te verbeteren, maar daarvoor zijn structurele investeringen en betere dataveiligheid nodig.

Het debat over de VWS-begroting is op 23 en 24 oktober 2024. De Nederlandse ggz volgt dit op de voet.