Naar homepage
Convenant sterk door werk

Blijvende inzet bij begeleiding naar werk naast ggz-behandeling

Publicatiedatum

Werken als onderdeel van een herstelgerichte behandeling in de ggz: dat kan enorm veel voordelen hebben voor je psychische gezondheid. Daarom heeft bestuurder Fred Paling namens de Nederlandse ggz de verlenging van het convenant Sterk door Werk ondertekend.

Met dit convenant werkt de Nederlandse ggz mee om ook de komende 2 jaar mensen met een mentale kwetsbaarheid te begeleiden naar werk. Vier op de vijf mensen met psychische klachten wil graag werken. Individuele Plaatsing en Steun (IPS) helpt hen om een baan te vinden en te behouden. Begin 2024 werden bijna 5.000 mensen via een dergelijk traject begeleid naar werk en een derde daarvan heeft inmiddels een betaalde baan.

De voorkeur van werkzoekenden zelf staat daarbij voorop en er is ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. “We kijken naar alle aspecten die van belang zijn om met succes te gaan werken”, licht ggz-bestuurder Fred Paling toe tijdens het ondertekenen van het convenant. “ Met het tekenen van dit convenant zetten alle partijen de komende 2 jaar in op het duurzaam verankeren van de regionale samenwerkingen, bijvoorbeeld door regionale werkcentra en mentale gezondheidscentra bij elkaar te brengen.”

Persoonlijk herstel en maatschappelijke bijdrage

Bij 34 ggz-aanbieders wordt begeleiding via IPS naar werk al geboden. Paling: “Daar ben ik enorm trots op want we leveren hiermee niet alleen een belangrijke bijdrage aan het herstel van mensen, maar ook aan de maatschappelijke opgaven. Op deze manier verminderen we namelijk op termijn kosten voor zowel zorg als bijvoorbeeld uitkeringen. Het belangrijkste blijft dat het hebben van een goede betaalde baan ook veel persoonlijke voordelen biedt voor mensen die te maken hebben met een mentale kwetsbaarheid.”

‘Werk is een grote basisbehoefte van mij’

Zo biedt werk structuur, voldoening en vaak ook nieuwe sociale contacten. Dat ervaart ook Twan, die 2 jaar geleden naast zijn ggz-behandeling begon met een IPS-traject. “Ik heb ontdekt dat werk een grote basisbehoefte is van mij. Het geeft me een reden om uit bed te komen en aan de slag te gaan”, vertelt hij. Hoe de IPS-begeleiding voor zowel Twan als zijn werkgever verloopt, leggen ze samen met IPS-begeleider Liesbeth in onderstaande video uit.

Waardenetwerken 6

Inmiddels hebben tien partijen zich verenigd om begeleiding naar werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid mogelijk te maken. De Nederlandse ggz werkt hiervoor samen met het UWV, Cedris, Divosa, MIND, Valente, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), werkgeversvereniging AWVN en Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA).

Vanaf dit jaar sluit ook het Verbond van Verzekeraars zich aan bij Sterk door Werk. Goed nieuws, vindt ook ggz-bestuurder Paling. “Het is jammer dat zorgverzekeraars geen partij meer zijn in het convenant maar met alle ondertekenaars kunnen we samen de handen ineen slaan om mensen die ongewild langs de zijlijn staan alsnog laten deelnemen op de arbeidsmarkt. We zijn daar al heel ver mee. Nu is het belangrijk om stappen te zetten zodat ook in de toekomst voor iedereen een plek is in onze maatschappij. Daar doen we het met zijn allen voor en wil ik volop op blijven inzetten.”