Ouders, jongeren en hulpverleners voeren actie bij Tweede Kamer voor betere jeugdzorg
- Publicatiedatum
Jongeren, hun ouders en
jeugdzorgprofessionals vragen samen met de BGZJ (Jeugdzorg Nederland, de
Nederlandse ggz en VGN) aandacht om tempo te maken met verbeteringen in de jeugdzorg
en concrete maatregelen door te voeren. Om te laten zien hoe urgent de situatie
is, voerden ze vanochtend actie bij de Tweede Kamer.
De actie is in aanloop naar het debat over jeugdbeleid vanavond in de Tweede Kamer. Eerder deze week kwam naar buiten dat het financiële conflict tussen Rijk en gemeenten eindelijk uit de wereld is. De aanwezige ouders, jongeren, professionals, en organisaties pleitten ervoor om snel weer om tafel te gaan om inhoudelijke verbeteringen te realiseren via de Hervormingsagenda Jeugd. Namens de BGZJ was voorzitter Boris van der Ham aanwezig. Hij ging in gesprek met Kamerleden Mohammed Mohandis (PvdA), René Peters (CDA), Rens Raemakers (D66), en Ruud Verkuijlen (VVD).
Boris van der Ham, voorzitter BGZJ, in gesprek met kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA)
Zorgen om bezuinigingen in 2026
De BGZJ maakt zich zorgen om de bezuinigingen in de jeugdzorg. Deze worden de komende twee jaar weliswaar uitgesteld, maar in 2026 worden de ‘inhaal’ bezuinigingen alsnog doorgevoerd. In een oproep aan de Tweede Kamer waarschuwt de BGZJ – samen met nog 16 organisaties in de jeugdhulp en jeugdbescherming- ervoor dat de komende bezuiniging de hoofdmoot gaat voeren bij de hervorming van de jeugdzorg en inhoudelijke verbetering in de weg zal zitten.
Concrete, afdwingbare en controleerbare afspraken
Daarnaast hebben de jeugdzorgorganisaties behoefte aan concrete en afdwingbare afspraken, die het vertrouwen geven dat ze de komende jaren samen serieuze stappen kunnen zetten in het verbeteren van de hulp aan kwetsbare kinderen en gezinnen. De vrijblijvende afspraken van afgelopen jaren zijn te vaak niet nagekomen. De Hervormingsagenda Jeugd moet dus veel concreter zijn, inclusief afspraken over het toezicht op de naleving ervan.