Naar homepage

De Hervormingsagenda Jeugd is in juni 2023 vastgesteld en ondertekend. Met dit grote pakket afspraken investeren alle betrokken partijen onder meer in het verbeteren van de landelijke kwaliteit en beschikbaarheid van jeugdhulp. Daarnaast maken ze jeugdhulp ook financieel houdbaar voor de toekomst.

Voor de Hervormingsagenda Jeugd werkt de Nederlandse ggz nauw samen met Jeugdzorg Nederland en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Dit gebeurt in het samenwerkingsverband Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ). De BGZJ vindt dat de afspraken in de Hervormingsagenda Jeugd een mooi begin zijn voor een beter functionerend jeugdstelsel.

Daarnaast heeft de BGZJ verschillende rollen binnen de afspraken in de Hervormingsagenda Jeugd. Vooral bij de onderwerpen regionalisering (welke zorg op welk niveau inkopen), standaardisatie (meer eenheid van inkoop en administratie, waardoor minder administratieve lasten) en kwaliteit van zorg zijn we als ‘aanbieders van zorg’ proactief. Gevraagd en ongevraagd geven we advies aan werkgroepen. Dat doen we op basis van wat we meekrijgen van de mensen uit de dagelijkse praktijk.

Infographics hervormingsagenda

Dit is de ‘De Vijfhoek’ aan betrokken partijen die de Hervormingsagenda tekenden. De Nederlandse ggz is vertegenwoordigd in de Branches Gespecialiseerde Zorg voor de Jeugd (BGZJ).

Zicht op voortgang

Tussen 2023 en 2028 gaan alle betrokken partijen gezamenlijk aan de slag met de uitvoering van alle afspraken. Daarnaast volgen de vertegenwoordigers van de cliëntenorganisaties, professionals, aanbieders, gemeenten en het Rijk regelmatig de voortgang bespreken en waar nodig aan te jagen. De voortgang van de afspraken wordt elk half jaar aan de Tweede Kamer gerapporteerd. Ook onderzoekt een commissie met deskundigen de ambities die zijn afgesproken in de Hervormingsagenda Jeugd. Hun meest recente advies, van januari 2025, is terug te lezen via onze reactie.

Bekijk ook: Gezond opgroeien

Meer lezen over jeugdhulp? Ga naar Gezond opgroeien en lees praktijkverhalen over de juiste ondersteuning voor kinderen en gezinnen.