Ruth Peetoom
Voorzitter de Nederlandse ggz
Ruth Peetoom werd op 25 juni 2021 door de leden van de Nederlandse ggz gekozen tot voorzitter. Ze vertegenwoordigt daarmee een sector die jaarlijks meer dan een miljoen mensen behandelt. Als predikant leerde ze om te gaan met kwetsbaarheden, levensvragen en psychisch lijden. Daarna was Peetoom voorzitter van het CDA en uitgever bij NDC Mediagroep. In haar nieuwe rol combineert Peetoom haar bestuurlijke ervaring met haar motivatie om voor kwetsbare mensen de best mogelijke zorg te organiseren.
Voorzitter de Nederlandse ggz
Adjiedj Bakas geldt als boeiend, prikkelend, visionair, humoristisch en inspirerend. Hij is een geboren bühne-beest en deelt zijn kennis op een lichtvoetige, maar toch serieuze manier met zijn publiek. Jaarlijks bezoeken ruim 150.000 mensen zijn lezingen.
Adjiedj Bakas neemt jou mee in de toekomstige gezondheidszorg. Bereid je voor op een dynamische en verassende lezing waarin Adjiedj zijn inzichten in trends in zorg, arbeidsmarkt, technologie, openbaar bestuur, voedsel en zingeving met jou deelt. Als natuurlijke optimist werpt hij licht op trends, waaronder eenzaamheid in onze hyperconnected samenleving, en benadrukt dat verstandige keuzes bijdragen aan zelfgemaakt geluk.
Keynote spreker
Jet Muskens is kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter in Nijmegen. Jet maakt zich hard voor integratie van zorg rondom kinderen met psychische en lichamelijke problemen en hun gezinnen. Op 21 maart 2024 is zij gepromoveerd op haar proefschrift KEEP THE BODY IN MIND. De belangrijkste bevinding uit haar onderzoek is dat kinderen met complexe psychische aandoeningen een verhoogd risico hebben op lichamelijke gezondheidsproblemen, ongeacht hun leeftijd. Als vervolg van de bevindingen heeft zij samen met een multidisciplinair team een leefstijlinterventie programma voor kinderen met psychische aandoeningen en hun ouders ontwikkeld. Dit programma wordt momenteel onderzocht.
In deze workshop vertelt Jet je meer over de leefstijlaanpak Movementss. Movementss richt zich op psychisch kwetsbare kinderen en hun gezin. Vaak is er nu nog geen aandacht voor hun leefstijl en de effecten van hun leefstijl op hun gezondheid. Karakter brengt hier met Movements verandering in. Er wordt al vroeg (preventief) beleid ingezet gericht op een gezonde leefstijl in het gezin. Denk daarbij aan psycho-educatie over gezond gedrag, cognitieve gedragstherapie, psychomotore(systeem) therapie en intensieve thuisbehandeling gegeven door een multidisciplinair team dat speciaal getraind is door verschillende experts (diëtist, kinderslaapexpert, verslavingsexpert, kinderarts). In deze workshop leer je meer over een gezonde leefstijl bij kinderen en krijg je tips om de inzichten van Movements ook in jouw werk in te zetten.
Kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter in Nijmegen
Miranda Velthuis is orthopedagoog-generalist bij Tactus Verslavingszorg en Programmacoördinator Jeugdverslavingszorg bij Verslavingskunde Nederland.
Orthopedagoog-generalist
Kris van Mourik is opgeleid als psychomotore therapeut en werkt als preventiemedewerker bij Tactus Verslavingszorg.
Kinderen die opgroeien in een gezin met één of meerdere ouders/verzorgers met verslavingsproblematiek lopen een groter risico op het ontwikkelen van psychische- en verslavingsproblematiek.
In deze workshop nemen we je samen met een jongere met ervaringskennis mee in de theorie achter het ontstaan van deze risico’s. Staan we stil bij de signalen die je helpen deze problematiek te herkennen. En gaan we dieper in op de helpende- en beschermende factoren die ervoor zorgen dat KOV-kinderen zich kunnen ontwikkelen tot gezonde volwassenen.
Deze workshop wordt aangeboden door het Kennisknooppunt Sociale Inclusie van Verslavingskunde Nederland.
Psychomotore therapeut
Ton Nabben (1961) is gepromoveerd als criminoloog op het uitgaansleven in Amsterdam (High Amsterdam: ritme, roes en regels in het uitgaansleven, 2010). Hij doet (kwalitatief) onderzoek naar jongerenculturen, (recreatief) drugsgebruik, -markt en -beleid en criminaliseringsprocessen in het algemeen. Hij is betrokken bij de uitgaansmonitor Antenne (Amsterdam en Gooi en Vecht) en Antenne Nederland (monitor risicojongeren). Als onderzoeker heeft hij ruime ervaring met de zogeheten hidden populations (o.a. zwerfjongeren, jongensprostitués, hangjongeren, straatdealers en gemarginaliseerde gebruikers). In zijn veldwerk laveert hij langs de ‘rafelranden’ in steden en dorpen.
In deze workshop deelt Ton Nabben zijn veldwerk, onderzoeksbevindingen en de ontwikkelingen die hij ziet in de jongerencultuur en recreatief drugsgebruik. Hoe kijken jongeren naar het gebruik van drugs en in hoeverre wordt dit genormaliseerd? Voor welke groepen jongeren levert drugsgebruik extra risico’s op? Ton geeft jou handvatten hoe je drugsgebruik bespreekbaar kan maken en doet suggesties voor beleid. Kom naar deze workshop en dompel je onder nachtcultuur van jongeren.
Criminoloog
Isabel van Schie is werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog en
praktijkhouder bij Slaapmakend. In 2008 studeerde zij af als medisch
psycholoog. In 2013 rondde zij haar opleiding tot gz-psycholoog en
specialiseerde zij zich in de diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen.
Naast behandelingen binnen de gb-ggz geeft zij workshops en trainingen
binnen bedrijven om slaap en slaapproblemen meer onder de aandacht te
brengen en geeft zij les aan andere zorgverleners.
Wist je dat 1 op de 4 mensen problemen heeft met slapen? En dat dit in de
ggz zelfs 75% is? Terwijl slaap, samen met voeding en beweging, het
belangrijkste element is voor gezondheid en vitaliteit; een basisonderdeel om gezond te kunnen leven en onmisbaar in het kader van leefstijl.
Als we goed slapen herstelt ons lichaam, kunnen we cognitief goed
functioneren, zijn we socialer, energieker en kunnen we beter met stress
omgaan. Stel je voor wat er gebeurt als je niet goed kunt slapen. De impact
van slecht slapen op ons dagelijks leven is enorm! Slaapproblemen kunnen
de oorzaak zijn van andere psychische klachten; bij depressie is
slapeloosheid zelfs de belangrijkste beïnvloedbare risicofactor! Toch weten we eigenlijk maar weinig van slaap en dringt het onderwerp nog steeds niet
voldoende door in de ggz. Hoog tijd dus voor een wake-up call!
In deze workshop leer je waarom we slapen, wat er gebeurt tijdens onze slaap en hoe de wisselwerking is tussen onze leefstijl en slaap. Door
kennisoverdracht, interactie en praktische adviezen, ga je naar huis met
voldoende handvatten om je eigen slaap te verbeteren.
Gezondheidszorgpsycholoog en praktijkhouder bij Slaapmakend
Saskia van Horsen is orthopedagoog- generalist (BIG), EMDR Europe Practitioner en boegbeeld van het (Kennis)Centrum Verslaving & LVB bij Tactus Verslavingszorg. Naast de verslavingsbehandeling voor mensen met een LVB heeft zijn zich verder gespecialiseerd in traumaverwerking & complexe rouw. Hierin zijn ook lichaamsgericht werken en een gezonde leefstijl belangrijke aandachtspunten.
Orthopedagoog- generalist (BIG) en EMDR Europe Practitioner
Chantal Kamp is psychomotore therapeut en werkt bij de Synergie in de BGGZ, waar zij vooral behandeling biedt aan mensen met psychische problemen. Daarnaast deelt zij haar expertise als burn- out preventie trainer in haar eigen onderneming, ‘Chantal Kamp- de kracht van preventie”, waar zij anderen helpt veerkracht op te bouwen en stress te beheersen. Met focus op zowel preventie als ook behandeling is zij een waardevolle schakel in het bevorderen van geestelijke gezondheid en welzijn.
Mensen met Triple problematiek (LVB- Verslaving en bijkomende psychiatrische stoornissen) zijn zeer kwetsbaar en kennen vaak een lange geschiedenis van afwijzingen en teleurstellingen. Dit geldt ook in het vinden van de passende zorg & ondersteuning. Ze worden regelmatig overvraagt en behandelingen sluiten onvoldoende aan, met opnieuw faalmomenten tot gevolg. Vertrouwen in anderen is lastig, laat staan in jezelf, je eigen lijf en is het omgaan met spanning een uitdaging.
In deze workshop nemen we je eerst mee in een stukje achtergrondinformatie over mensen met Triple problematiek, het ontwikkelen van extra risico’s en aandachtspunten in het werken met deze doelgroep. We zoomen in op het belang van lichaamsgericht werken, het echt verbonden zijn met jezelf en in contact met de ander en het ontwikkelen van een positieve therapeutische relatie. We laten de deelnemers zelf ervaren en er is volop interactie.
Psychomotore therapeut bij de Synergie in de BGGZ
Janneke Wentink werkt als manager ggz standaarden bij Akwa GGZ. Zij begeleidt daar onder andere een werkgroep van professionals, patiënten en naasten bij de ontwikkeling van een nieuwe generieke module over leefstijl in de ggz. Akwa GGZ staat voor ‘alliantie kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg’. In de alliantie zijn patiënten-, naasten-, beroeps- en brancheorganisaties uit de ggz vertegenwoordigd. Akwa GGZ draagt bij aan continue kwaliteitsverbetering van zorg door ontwikkeling en onderhoud van kwaliteitsstandaarden, ondersteuning bij datagedreven leren en het faciliteren van lerende netwerken. Meer weten? Zie www.akwaggz.nl.
Manager ggz standaarden bij Akwa GGZ
Janna Weerkamp is HBO verpleegkundige en werkzaam bij de somatische huisartsenzorg binnen een klinische GGZ setting van GGZ Breburg. Tijdens haar werk begeleidt ze cliënten met een psychische kwetsbaarheid en ondersteunt de huisartsen. Binnen haar werk vind ze het belangrijk om ook de cliëntenpopulatie met een psychische kwetsbaarheid zo goed mogelijk te ondersteunen in de verantwoorde leefstijlinterventies om zo de kwaliteit van leven te verbeteren. Via de VenVN sluit zij aan bij de AKWA GGZ werkgroep voor het ontwikkelen van de generieke module leefstijl.
HBO verpleegkundige bij GGZ Breburg
Nicolette Moes
Heel mijn werkleven zet ik mij in voor het bevorderen van gezondheid. Na mijn studie Gezondheidskunde aan de toentertijd Hogeschool van Amsterdam ben ik gaan werken in de GGZ, eerst als coördinator patiëntenvoorlichting, daarna als preventiefunctionaris, even een uitstap gemaakt als manager van Indigo en de laatste jaren als projectleider somatische screening, leefstijl en de Groene GGZ. In 2018 heb ik de post-HBO Leefstijlcoaching gevolgd en sindsdien geef ik leefstijltrainingen aan patiënten en leid ik verpleegkundigen op als trainer. Ik ben betrokken bij het onderzoek LIVES-GP wat zowel binnen GGZ Drenthe als binnen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg van het UMCG plaatsvindt. Ik vond het een eer dat ik gevraagd werd als voorzitter van de werkgroep Zorgstandaard Leefstijl van AKWA GGZ en heb hier met veel plezier samen met de werkgroep aan gewerkt.
Projectleider somatische screening, leefstijl en de Groene GGZ en leefstijlcoach.
Nienke Rengerink werkt als projectmanager bij Akwa GGZ en begeleidt o.a. de werkgroep van professionals, patiënten en naasten bij het ontwikkelen van de nieuwe generieke module somatische screening. Akwa GGZ staat voor ‘alliantie kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg’. In de alliantie zijn patiënten-, naasten-, beroeps- en brancheorganisaties uit de ggz vertegenwoordigd. Akwa GGZ draagt bij aan continue kwaliteitsverbetering van zorg door ontwikkeling en onderhoud van kwaliteitsstandaarden, ondersteuning bij datagedreven leren en het faciliteren van lerende netwerken. Meer weten? Zie www.akwaggz.nl.
Leefstijl onderdeel maken van de behandeling. Regelmatig somatisch screenen van cliënten. Hoe kun je daar nou concreet mee aan de slag gaan? Tijdens deze workshop presenteren Nienke Rengerink en Janneke Wentink, beide werkzaam bij Akwa ggz, de spiksplinternieuwe zorgstandaarden Somatische Screening en Gezonde Leefstijl.
Deze zorgstandaarden zijn samen met experts op het gebied van leefstijl en somatische screening gemaakt en worden tijdens het Festival van de Leefstijl gelanceerd.
Projectmanager bij Akwa GGZ
Jeroen Deenik heeft een achtergrond als gezondheidspsycholoog, epidemioloog en psychomotorisch therapeut. Hij is programmaleider leefstijl en hoofd van de onderzoekslijn Leefstijl & Somatiek bij GGz Centraal, en assistant professor bij het Mental Health and Neuroscience Research Instituut van Maastricht University. Hij richt zich op leefstijlgedrag (m.n. sedentair gedrag en fysieke activiteit) en de implementatie van leefstijlinterventies bij mensen met een psychiatrische aandoening, op de rand van wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse praktijk. Jeroen is initiator van en werkt samen in verschillende initiatieven en consortia rondom leefstijl en psychiatrie in binnen- en buitenland en is gastdocent bij gezondheidszorg-gerelateerde cursussen en opleidingen.
Onderzoeker en inhoudelijk programmaleider Leefstijl bij GGz Centraal en assistant professor aan de School for Mental Health and Neuroscience van de Universiteit Maastricht
Als bewegingswetenschapper en beweegprofessional bij het GOAL! leefstijlprogramma, helpt Ramon Potter mensen niet alleen het plezier in bewegen terug te vinden, maar ook om een diepere betekenis in hun levensstijl na te streven. Hij gelooft dat echte vitaliteit begint bij het ontdekken van intrinsieke motivatie en het creëren van nieuwe gewoontes die zowel fysiek als mentaal voedend zijn.
Bewegingswetenschapper en beweegprofessional bij GOAL!
Chermaine Noortman is bewegingswetenschapper en promovendus bij GGz Centraal en Maastricht University. In haar promotietraject onderzoekt ze de effectiviteit en implementatie van het GOAL! leefstijlprogramma. Ze is ervan overtuigd dat een gezonde leefstijl een enorme impact kan hebben op gezondheid, welbevinden en geluk. Het onderzoeken hiervan geeft haar veel voldoening, vooral omdat ze zich richt op mensen die misschien wel de meeste voordelen ervan kunnen ervaren.
Bewegingswetenschapper en promovendus bij GGz Centraal en Maastricht University.
Carla Neppelenbroek heeft een mooie reis gemaakt van verpleegkundige, naar sociotherapeut, naar drama- en psychodramatherapeut om vervolgens de rol als leefstijlcoach binnen het GOAL! leefstijlprogramma te vervullen. Ze is een spin in het web en haalt voldoening uit het begeleiden van mensen op een pad dat nieuwe perspectieven voor de toekomst biedt. Met haar optimistische en creatieve blik is ze ervan overtuigd dat er bij ieder mens veel mogelijk is, al is dat soms een proces van vallen en opstaan.
Mensen met een ernstige psychiatrische aandoening leven door hun ongezonde leefstijl gemiddeld 15 tot 20 jaar korter dan mensen zonder ernstige mentale problemen. Als gevolg van hun mentale problemen kunnen ze echter niet deelnemen aan leefstijlinterventies. GGz Centraal ontwikkelde voor deze doelgroep GOAL: Gecombineerde Ondersteuning voor Ambulante Leefstijlinterventies. In deze workshop delen Jeroen en zijn collega’s hun ervaringen met GOAL en leer je meer over hoe je een gezonde leefstijl bij mensen met ernstige mentale problemen kunt bevorderen.
Leefstijlcoach bij GOAL!
Roel Mocking is psychiater en universiteit hoofddocent in het Amsterdam UMC. Hij doet onderzoek naar leefstijl (voeding), neuromodulatie en implementatie, bij affectieve stoornissen. Hij is leidinggevende voor de polikliniek en dagbehandeling, penningmeester van de Jonge Psychiater en lid van de commissie wetenschappelijke activiteiten van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
In deze workshop vertelt Roel je meer over de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en de mentale gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis baat hebben bij het innemen van visolie? Naast meer kennis over voeding en de behandeling van mentale problemen, krijg je ook handvatten om deze inzichten zelf toe te passen in jouw werk.
Psychiater en universiteit hoofddocent in het Amsterdam UMC
Yvette Stevens is psycholoog en filosoof. Zij is werkzaam als programmamanager duurzaamheid bij Koninklijke Kentalis, dezelfde organisatie waar zij eerder jarenlang als behandelcoördinator in de zorg aan de slag was. Daarnaast voorziet zij andere organisaties van kennis en advies op het gebied van klimaatpsychologie via haar eigen bedrijf Groen Gedrag en is zij bestuurslid bij Stichting Klimaatpsychologie. Haar interesses gaan onder andere uit naar gezondheid, gedragsverandering en "kind en klimaat".
In deze workshop kom je meer te weten over gedragsverandering op het gebied van verduurzaming. Yvette geeft je tips over hoe jij jouw impact op verduurzaming binnen jouw organisatie kunt vergroten aan de hand van verschillende modellen en voorbeelden. Samen met andere deelnemers ga je aan de slag met zaken die jij op jouw werk kan veranderen op het gebied van eten en bewegen en bespreken we hoe je kunt opschalen. Je verlaat de workshop bomvol inspiratie en handige tools om jouw impact op de verduurzaming van jouw zorgorganisatie te vergroten.
Psycholoog en filosoof
Anja Theunisse werkt bij GGZ Centraal als Regie-/coördinerend verpleegkundige en coördinator innovatie en digitale zorg V&VV bij GGz Centraal. Een van de innovatieve middelen die GGZ Centraal inzet is VRelax. VRelax is een wetenschappelijk gevalideerde Virtual Reality app, speciaal ontwikkeld voor mensen met mentale en fysieke klachten. Het is niet alleen een ontspanningstool tegen stress, burn-out, angst en somberheid, maar ook een afleidingstool voor lichamelijk ongemak en medisch technische handelingen. Anja heeft een kleinschalig onderzoek gedaan met de VRelax bij de doelgroep met psychiatrie & verslaving, zowel tijdens de detoxificatie als in de herstelperiode daarna. Verder heeft ze diverse pilots met de VRelax begeleid binnen de organisatie voor medewerkers en diverse cliëntenpopulatie. Alvast nieuwsgierig, luister dan de podcast over de ervaringen met de VRelax.
In deze workshop maak je kennis met Virtual Reality en de inzet van VR bij het verminderen van stress en het leren ontspannen bij mensen met mentale problemen. Je kunt VRelax zelf ervaren en je hoort meer over hoe VR wordt ingezet bij GGZ Centraal en wat hun ervaringen zijn.
Dr. Rutger de Graaf zet zich bij Zorggroep Zaanstreek in voor een gezonde natuurlijke leefomgeving voor ouderen en zorgmedewerkers. Daarnaast is hij bestuursvoorzitter van Stichting Gezond Natuurwandelen, waar hij mensen aanmoedigt om actief te blijven door te wandelen in de natuur. Zijn workshop zal deelnemers inspireren en informeren over het belang van een groene omgeving en beweging voor een gezonde levensstijl, zowel binnen als buiten de zorgpraktijk.
Vergroenen van de zorg is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de vitaliteit van mensen die zorg ontvangen. In deze workshop neemt Rutger de Graaf, innovatieadviseur bij Zorggroep Zaanstreek, jou mee in hoe hij met collega’s zijn VVT zorgorganisatie omtoverde tot een groene oase midden in de stad. Hij vertelt meer over de effecten op bewoners, luchtkwaliteit en leefbaarheid. En hij geeft jou belangrijke tips om zelf aan de slag te gaan.
Medewerker Zorggroep Zaanstreek en bestuursvoorzitter van Stichting Gezond Natuurwandelen
Mijn naam is Stijn Weterings, ik ben ruim 21 jaar werkzaam als fysiotherapeut bij Abrona, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Utrecht. In 2015 heb ik de master Fysiotherapiewetenschap behaald aan het UMC Utrecht. In 2023 heb ik mijn promotie afgerond aan het ErasmusMC, onder de titel ‘Giving weight to cardiovascular health in adults with intellectual disabilities’. Dit onderzoek vond plaats binnen de afdeling Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten Onderzoek bij de academische werkplaats GOUD. Hier heb ik onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van intensieve krachttraining bij mensen met een verstandelijke beperking die risicofactoren hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten, waarbij we ook gekeken hebben hoe we spierkracht het beste kunnen meten. Sinds 2018 ben ik ook implementatiecoach bij GOUD, waarbij je een brugfunctie hebt tussen de onderzoekers van GOUD en de zorgprofessionals. Verder ben ik betrokken bij het innovatieproject om bij Abrona een obesitaspoli op te zetten voor mensen met een verstandelijke beperking en (morbide) obesitas. Verder ben ik betrokken bij het bevorderen van een gezonde leefstijl voor de cliënten van Abrona.
In de workshop start ik met een beknopt overzicht van de resultaten van 15 jaar gezondheidsonderzoek door de academische werkplaats GOUD. Hierbij sta ik ook stil bij de aanleiding en de resultaten van mijn eigen onderzoek naar de haalbaarheid van intensieve krachttraining bij mensen met een verstandelijke beperking met risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatzieken, dus diabetes, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol en/of overgewicht/obesitas. Tot slot gaan we samen kijken wat we nu kunnen gaan doen om de gezondheid te verbeteren, met welke obstakels moet je vaak rekening houden en waar liggen de kansen.
Fysiotherapeut bij Abrona