Ruth Peetoom
Voorzitter de Nederlandse ggz

Ruth Peetoom werd op 25 juni 2021 door de leden van de Nederlandse ggz gekozen tot voorzitter. Ze vertegenwoordigt daarmee een sector die jaarlijks meer dan een miljoen mensen behandelt. Als predikant leerde ze om te gaan met kwetsbaarheden, levensvragen en psychisch lijden. Daarna was Peetoom voorzitter van het CDA en uitgever bij NDC Mediagroep. In haar nieuwe rol combineert Peetoom haar bestuurlijke ervaring met haar motivatie om voor kwetsbare mensen de best mogelijke zorg te organiseren.
Voorzitter de Nederlandse ggz
Christel en Irina zijn de oprichters van De Buitenpsychologen. Ze combineren hun vak als psycholoog met de helende kracht van de natuur. Dagelijks zien ze de positieve effecten van therapie in de buitenlucht. Als pioniers van de Buitenpsychologie streven zij naar een Groene GGZ. Hun missie is om buiten behandelen vanzelfsprekend te maken in de geestelijke gezondheidszorg.
In deze actieve workshop ga je naar buiten en ontdek je de kracht van natuur en beweging. Je krijgt nieuwe inzichten, frisse energie en meer verbinding met jezelf en anderen. De workshop is voor iedereen die wil ervaren wat natuur kan doen.
GZ-psychologen en oprichters van De Buitenpsychologen
Kor Spoelstra studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en specialiseerde zich tot psychiater. Hij is waarnemend geneesheer-directeur bij Verslavingszorg Noord Nederland en onderzoeker bij de onderzoeksafdeling van VNN. Daarnaast is hij associate lector Verslaving en Leefstijl aan NHL Stenden Hogeschool.
Zingeving helpt mensen gezondere keuzes te maken en beter om te gaan met problemen. Toch vinden veel professionals het lastig om dit onderwerp aan te snijden. In deze workshop krijg je de nieuwste inzichten over leefstijl en zingeving én oefen je hoe je hierover in gesprek gaat met cliënten. Zo leer je zingeving op een laagdrempelige manier onderdeel te maken van je hulpverlening.
Nicolette zet zich al jarenlang in voor gezondheid en leefstijl binnen de ggz. Ze werkte onder andere als preventiefunctionaris, manager en projectleider. Sinds 2018 traint ze patiënten en verpleegkundigen in leefstijlcoaching. Ook is ze betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en was ze voorzitter van de werkgroep Zorgstandaard Leefstijl.
Vorig jaar werd de zorgstandaard Leefstijl gelanceerd op het Festival van de Leefstijl. Deze standaard helpt professionals om leefstijl onderdeel te maken van de behandeling in de ggz en verslavingszorg. In deze workshop laat Nicolette zien hoe je zorgstandaard Leefstijl inzet in de praktijk.
Integraal leefstijl- en vitaliteitscoach
Jeroen Deenik is gezondheidspsycholoog en onderzoeker, gespecialiseerd in leefstijl bij mensen met psychiatrische aandoeningen. Hij werkt bij GGz Centraal en Maastricht University en leidt verschillende programma’s en onderzoeken. Jeroen verbindt wetenschap met de praktijk en draagt bij aan beleid, training en samenwerking in binnen- en buitenland.
In deze workshop delen Jeroen, Myrthe en Natascha hun ervaringen met leefstijlgericht werken in de klinieken van GGz Centraal. Je krijgt praktische handvatten om leefstijl te bespreken in je team en met cliënten. Ook leer je meer over de effecten en krijg je tips om leefstijl blijvend onderdeel te maken van de behandeling.
Gezondheidspsycholoog, epidemioloog en psychomotorisch therapeut
Wiepke Cahn is psychiater, onderzoeker en hoogleraar aan het UMC Utrecht en bij Altrecht. Ze richt zich op de lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen en leidt het zorgprogramma ‘lijf en leven’, waarin leefstijl een belangrijke rol speelt. Ze gelooft sterk in de kracht van leefstijlinterventies voor herstel in de psychiatrie.
Psychiater en hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen
Janneke van Meel is promovendus aan het UMC Utrecht en werkt als diëtist en onderzoeker bij het zorgprogramma Lijf en Leven. Haar onderzoek richt zich op voeding en leefstijl bij mensen met ernstige psychische aandoeningen (EPA). Ze onderzoekt de effectiviteit van de voedingsmodule binnen dit programma. Janneke wil de diëtist in de eerste lijn beter bereikbaar maken voor psychiatrische patiënten.
Ilona van de Meent is dans- en bewegingstherapeut en promovendus aan het UMC Utrecht. Ze onderzoekt hoe beweging en lichaamshouding samenhangen met psychiatrische diagnoses. Haar doel is om persoonlijke bewegingsinterventies te ontwikkelen voor meer fysiek en mentaal welzijn. Ilona is betrokken bij leefstijlonderzoeken zoals MUVA en PHMA, met aandacht voor inclusiviteit en prikkelgevoeligheid.
In deze workshop deelt Wiepke de nieuwste wetenschappelijke inzichten over leefstijlpsychiatrie. Daarna nemen promovendi Janneke, Ilona en Nini je mee in hun onderzoeken naar voeding bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, de relatie tussen beweging en mentale gezondheid en de relatie tussen antipsychotica en gewichtstoename. Je krijgt praktische handvatten om de kennis toe te passen in jouw werk. Na afloop ben je weer helemaal up-to-date.
Koos van Plateringen is oprichter van drankjeminder.nl en maker van de podcast Eerlijk Over Alcohol. In 2017 stopte hij met drinken en liet zich opleiden tot coach. Dit jaar komt zijn eerste boek uit: Onverdoofd leven in 3D - Wat stoppen met alcohol je kan brengen.
In deze interactieve workshop deelt Koos zijn persoonlijke verhaal over stoppen met alcohol. Hij geeft praktische tips om alcoholgebruik op een goede manier bespreekbaar te maken, met de focus op vroegsignalering en preventie.
Coach/counselor, tv-presentator en ondernemer
Arnt Schellekens is hoogleraar verslaving en psychiatrie aan de Radboud Universiteit en psychiater in het Radboudumc. Hij doet onderzoek naar de invloed van genetische en omgevingsfactoren op alcoholverslaving. Arnt is wetenschappelijk directeur van NISPA en sinds 2022 Nationaal Rapporteur Verslavingen. Hij combineert wetenschappelijk onderzoek met praktijkervaring in de verslavingszorg.
Hoogleraar verslaving en psychiatrie aan de Radboud Universiteit en psychiater in het Radboudumc