Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 is informateur Ronald Plasterk aan de slag gegaan om de mogelijkheden om tot een coalitie te komen te verkennen. In het proces van informatie en formatie worden allerlei politieke thema’s besproken, zo ook de geestelijke gezondheidszorg, mentale gezondheid en preventie. De Nederlandse ggz heeft met verschillende partners in de samenleving gewerkt aan inhoudelijke inbreng voor dat proces. Zodat de onderhandelaars op basis van de juiste inzichten regeringsbeleid ontwikkelen dat helpt de mentale gezondheid te verbeteren.
- De Nederlandse ggz, MIND, de NVvP en het NIP schreven de informateur dat de toegankelijkheid van ggz door de bodem zakt tenzij een nieuw kabinet maatregelen neemt. In de brief geven patiënten, zorgverleners en zorginstellingen meerdere concrete suggesties aan een nieuw kabinet. En de bijbehorende Infographic bij brief de NLggz, MIND, NIP en NVvP
- De samenwerkende branches jeugdzorg (BGZJ) hebben de informateur een brief gestuurd over het belang van de Hervormingsagenda Jeugd en de zorgen over of er voldoende financiële middelen zijn in de toekomst.
- Partners achter een Rookvrije Generatie stuurden een brief om de enorme gezondheidsschade als gevolg van tabaksverslaving helder te maken. Ook op de mentale gezondheid heeft roken of vapen een enorme impact.
- De maatschappelijke gezondheidscoalitie, een zeer breed collectief van koepelorganisaties, branches en zorgorganisaties, hebben in een brief voorstellen gedaan voor health in all policies.
- Vanuit VNO-NCW, waar de Nederlandse ggz als werkgeversvereniging lid van is, heeft de informateur een brede boodschap over welvaart gehad. Daarbij ook expliciet aandacht voor een gezonde zorgsector en health in all policies.
- De Brancheorganisaties Zorg (BOZ) schreven in hun brief onder meer over de loonkloof op de zorgarbeidsmarkt, over verduurzaming in de zorg en over digitalisering.
- 113 Suïcidepreventie en de organisaties die suïcide proberen te voorkomen lieten de informateur weten dat in een regeerakkoord maatregelen genomen moeten worden.
- Een brede gezondheidscoalitie van meer dan 70 partijen schreef de informateur in een brief om stevige maatregelen te nemen rond bestaanszekerheid, health in all policies, preventie, huisvesting en gebiedsgerichte aanpak.
- De Regiegroep van de Green Deal Duurzame Zorg, waar de Nederlandse ggz onderdeel van is, schreef informateur Plasterk een brief. Daarin onder meer het verzoek middelen vrij te maken voor verduurzaming in de zorg.
- De partijen achter het Ingegraal Zorgakkoord (IZA) schreven een brief aan de informateur om te pleiten de voortgang te bewaken en de beweging te blijven steunen.
- De coalitie ‘Zo doen we dat!’ (leefbare wijken) schreef de informateur een brief over het belang van wijkgerichte bekostiging en aanpak.