Naar homepage
Mensen zitten op een bankje

Samen voor een mentaal gezonder Nederland in 2035

Publicatiedatum

Deze week presenteerden we samen met vertegenwoordigers van cliënten & naasten (MIND), psychiaters (NVvP), psychologen (NIP) het gezamenlijk toekomstperspectief voor een mentaal gezond 2035. De druk op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is hoog, dat wordt breed gevoeld in de hele sector. Lange wachtlijsten en beperkte doorstroom maken het voor mensen moeilijk om op de juiste plek zorg en ondersteuning te krijgen. Dit vraagt om betere samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners en een andere aanpak. Binnen en buiten de ggz.

Netwerkzorg

Het leven is fluïde, met momenten dat je je mentaal sterker of zwakker voelt. Als sector moeten we daar beter op ingericht zijn. Zodat de zorg en ondersteuning makkelijker kan meebewegen en je intensievere zorg kunt krijgen op de momenten dat dat nodig is. Om de enorme wachtlijsten in de ggz terug te dringen, is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor andere vormen van zorg en ondersteuning. Op dit moment is het nog heel gebruikelijk dat mensen met hun vraag naar de huisarts stappen. Hier is nog een wereld te winnen, want niet alles is een 'zorgvraag'. Soms kan een gesprek met een ervaringsdeskundige of iemand vanuit de schuldhulpverlening veel effectiever zijn. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor deze vormen van ondersteuning. Door nauwer samen te werken en kennis te delen, kunnen we mensen beter begeleiden naar de juiste plek.

Lees hier het artikel van Zorgvisie over het Toekomstperspectief.

Zorgvisie publiceerde ook een poll naar aanleiding van dit artikel, over de rol van huisartsen bij verwijzingen naar de ggz. Wij vinden dat de manier waarop deze poll is opgezet geen recht doet aan ons verhaal. Goede ggz vraagt goede en intensieve samenwerking, van ons gezamenlijk, met de huisartsen en met anderen. Daarover hebben we goed contact met de Landelijke Huisartsen Vereniging.